5 Haziran 2008 Perşembe

NBA FİNALS 2008 Preview

Aslında bu seri hakkında daha fazla yorum yapmayacaktım ama kısa bir preview yazısı yazmadan duramadım. Seri öncesi takımları şöyle bir irdelemekte fayda var.
Önce pozisyonlardan başlayalaım:

Fisher-Rondo:Aslında bu eşleşmede ben çoğunluğun aksine Fisher'ın ağır basacağını tahmin ediyorum.Sezon içinde oynanan normal bir maç olsa Rondo savunması ve içeri yaptığı yırtıcı dalışlarla daha ön plana çıkabilirdi ancak burası NBA finalleri. Topun el yakacağı pek çok an olacak ve Derek Fisher buralarda müthiş tecrübesi ile ön plana çıkacaktır. Ayrıca ceza şutlarını son derece başarılı bir yüzdeyle sokması da ibreyi onun lehine çeviriyor.Rondo maçlara daha hızlı başlasa da Fisher büyük ihtimalle üstünlüğü ele geçirecektir.

Kobe-R.Allen:Son Detroit maçı dışında play-off larda ortada görünmeyen Ray Allen ile "unstoppable" Kobe Bryant'ı karşılaştırmak mantıksızca görülebilir.Kobe'nin gerek inanılmaz hücum gücü gerek savunması ile bu pozisyondaki her oyuncuya üstünlük sağlayacağı apaçık ortada olsa da ben Ray Allen'dan bu play-off larda pek çok kez gördüğümüz gibi silik bir oyun beklemiyorum. Uzun süredir hiçbir şey yapmasa da en kritik maçlardan biri olan Detroit maçında gösterdiği performans bunun kanıtı.Tabii ki Ray Allen'ın uzun süredir gördüğümüz etkisiz performansını sergilemeyecek olması (hatta bazı maçlarda coşabilecek olması bile) Kobe Bryant'ın daha ağır bastığı gerçeğini değiştirmez.

Pierce-Radmanovic: Benim Boston adına MVP adayım olan Paul Pierce Radmanovic karşısında her türlü üstün gözükse de savunmada karşısında Kobe Bryant'ı bulma ihtimali var.Kısaca Bir önceki ikili ile değişim halinde olan bir eşleşme olacak.Kanımca mantıklısı da bu olur.Hücum bakımından daha verimsiz gözüken Ray Allen karşısında Radmanovic'i, Paul Pierce da Kobe'yi bulursa kimse şaşırmasın. Öbür türlü Radmanovic'in kritik şutlarda bu sezon gösterdiği başarısı dışında Pierce karşısında bir avantajı yok.

Odom-Garnett:Serinin en ilginç eşleşmesi bu olacak bana göre.Tabii yıllar sonra NBA Finali'ne çıkmayı başarmış bir Garnett var olayın içinde. Şahsen ben sahadaki herkesten daha aç ve hırslı bir performans sergilemesini beklkiyorum. Hücum özellikleri eskisine göre sınırlı olsa da savunmada müthiş bir performans sergiliyor ve Odom'un işini oldukça zorlaştıracak.Odom ise bana göre bu maçlarda Lakers adına en kilit oyuncu.Gasol ve Kobe belli bir standardın altına çok nadir düşüyorlar ancak Odom bazı maçlarda tanınmayacak kadar kötü oluyor.Bu da doğal olarak Lakers'ın aksamasına yol açıyor. Her ne kadar Odom'un bu seride son derece konsantre ve agresif olacağını düşünsem de (ki bu Lakers için çok önemli) Garnett terazideki dengeyi az da olsa kendi tarafına çekiyor.

Gasol-Perkins:Gasol'un karşısında Perkins bence çok zayıf kalıyor.Tim Duncan karşısında bile büyük bir özveriyle savaşan ve ilk serilerdeki kadar olmasa da etkili olan Gasol'un Perkins'i sakız gibi çiğnememesi için hiçbir neden göremiyorum.Perkins belki savunmasıyla varlık gösterebilir ancak sadece savunmada göstereceği çaba Gasol'e yetmeyecektir.

Benchler:Lakers benchinin daha ağır bastığı sadece maçların box score larına bakarak bile anlaşılabilir.Sadece skor olarak değil aldıkları süre,kendilerine olan güvenleri ve koç desteği de onların arkasında.Favorilerim Vujacic ve Farmar'ın yanında Turiaf ve Walton'ın performansları James Posey, Leon Powe, Sam Cassell, PJ Brown gibi isimlere sahip Boston benchine göre daha ağır basacaktır.

Jackson-Rivers:Aslında bu konuda fazla konuşmaya lüzum yok.Hiçbir zaman üst düzey bir koç olamadığını düşündüğüm Doc Rivers'ın yaşayan efsane Zenmaster karşısında esamesi okunamaz; ama sonuçta koçlar çıkıp oynamadıkları için bu ikiliden ziyade oyuncuların performansları daha önemli.Yine de Jackson,tecrübesi ile kritik anlarda vereceği kararlarla ve daha oturmuş gözüken sistemine sadık kalması ile Rivers'a üstünlük sağlayacaktır.


Lakers buraya gelirken Boston'dan çok daha parlak bir görüntü çizdi.Denver ve Utah serisini(Memocular kızmasın) fazla zorlanmadan geçtikten sonra San Antonio'yu da beklenenden daha kolay bir şekilde 4-1 ile geçtiler.Son dönemin en formda takımları oldukları ortada.Boston ise Atlanta ve Cleveland ile 7. maça kalan seriler yaptıktan sonra Detroit'i de oldukça zorlanarak 4-2 ile geçti.Kendilerinden beklenen dominant performansı sergileyemediler yani.

Finallerde 2-3-2 formatının uygulandığını zaten pek çok kişi biliyor.Bu format evsahibi avantajını azaltıyor tabii.Eğer Lakers Boston'da bir maç kazanırsa büyük avantaj elde edeceği ortada.Gözardı edilmemesi gereken diğer bir durumda Boston'ın Lakers'tan daha aç bir takım olduğu.Boston kısa vadede başarı için kurulmuş bu mücadeleyi en fazla 2 olmadı 3 sene daha devam ettirebilecek bir takım.Lakers ise NBA'in geleceği en parlak takımlarından biri.Aynı zamanda Lakers'ın en büyük yıldızı 4 final oynamış,3 ünü kazanmış biriyken,Boston'ın hiçbir yıldızının final dahi göremediğini unutmamak lazım.Bu başarı açlığı ibreyi Boston'a çevirebilir.

Sonuç olarak bütün faktörler göz önüne alındığında Lakers biraz daha ağır basıyor. Ancak bu bir NBA Finali. Dolayısıyla neler olacağını kestirmek güç. Yine de Lakers Kobe faktörüne uzun rotasyonundaki avantajı ekleyebilir ve agresif bir performans gösterebilirse seriyi kazanma ihtimali daha fazla.Daha önce söylediğim gibi tahmin yapmıyorum.İlla bir şey söylemek gerekirse bir 7. maçla karşılaşmak sürpriz olmaz diyelim.

Hiç yorum yok: